Tartalom átugrása

Hasznos cikkek

Hogyan fűtsünk cserépkályhával?

17 Jul 2017

A cserépkályha befűtésére használt alapanyagok a kályha típusától függnek. Eszerint megkülönböztetünk fa- és vegyes tüzelésű kályhákat. Míg az előbbi típust kizárólag fával, addig az utóbbit fával és szénnel tápláljuk. A cserépkályhával történő fűtés első lépése a huzat begyújtás előtti ellenőrzése. Abban az esetben, ha nem elég a huzat, mindenképp melegítsük elő a kéményt papírral vagy aprófával. Ha ezt ellenőriztük, akkor elkezdődhet a begyújtás, melynek lépései a következők:

  1. Hasonlóan a vegyes tüzelésű kazán begyújtásához, érdemes fokozatosan építeni a tüzet. Miután jobbról és balról megalapoztuk a tűz határát két vastagabb fadarabbal, középre helyezzünk papírokat és vékonyabb faágakat, ami nagyszerű alapot biztosít majd a rétegezéshez!
  2. Ezután következhetnek a vastagabb hasábok. Ahhoz, hogy a tüzet folyamatosan táplálni tudjuk oxigénnel, a tűzrács ajtaja előtti részre ne pakoljunk semmit! A hamuajtót viszont csakis akkor zárjuk be, ha a cserépkályha teljes tartalma leégett már, különben számolnunk kell a kátránylerakódás vagy a robbanás veszélyével! Ha pedig egyajtós a kályha, a finomszabályozó mellett a tüzelőajtót is hagyjuk nyitva résnyire!
  3. Ha már érezzük, hogy a kályha fala átmelegedett, ne folytassuk a tüzelő adagolását, hanem várjuk meg, amíg minden tüzelő elég! Ha pedig kellemetlen szagot érzünk, az a túlfűtésre utal.
  4. A keletkezett hamut 3-6 naponta érdemes kiüríteni, kivéve, ha egyajtós cserépkályhánk van. Ilyenkor ugyanis naponta takarítsuk ki!
  5. Ősszel vagy tavasszal, a melegebb napokon előfordulhat, hogy visszafüstöl a kályha. Ilyenkor célszerű egy újságot eltüzelni a kéménytisztító ajtónál.

Fontos tudnivalók cserépkályhával történő fűtés esetére:

  • Ha a kályhánk még új vagy újrarakott, akkor a hagyományos fűtés megkezdése előtt szárítófűtést kell tartanunk, ami az adott évszaktól függően két különböző folyamatot jelent.
    • Ha télen vagy ősszel vettük birtokba az új kályhát, akkor 7-10 napig tartó szárítófűtést kell alkalmaznunk, amíg a kályha ki nem szárad! Az első fűtési napon 2-3 kg fával fűtsünk, az elkövetkezendő napokban pedig naponta emeljük további 2-3 kg-mal az adagot! Mindeközben ne feledkezzünk meg a hamuajtó folyamatos nyitva tartásáról sem!
    • A nyári hónapokban a szárítófűtés elhagyható.
  • Fafűtés esetén olyan fát használjunk, ami maximálisan ki van száradva, így elkerülhetjük a kályha idő előtti meghibásodását és kátrányosodását!
  • Soha ne dobáljunk gumit, nejlont vagy csonthéjat a kályhába!

Ha a kályha elkezd füstölni, akkor tisztítsuk meg, mert az dugulást jelenthet!

Előző
Következő

Sikeresen feliratkoztál a hírlevelünkre!

Az e-mail cím már foglalt!

Csomagajánlat

Termékváltozat választása

Módosítás
Összehasonlítás
Általános Szerződési Feltételek
és az
this is just a warning
Bejelentkezés