Tartalom átugrása

Hasznos cikkek

A fürdőszoba tervezésének szempontjai

17 Jul 2017

fürdőszoba


Ergonómiai szempontok

A fürdőszoba az egyik olyan helyiség otthonunkban, ahol a funkcionalitás és hasznosság kerül előtérbe. Mivel több feladatkört is itt végzünk el mindennapjaink során, ezért mindenképp úgy rendezzük be, hogy elég terület álljon rendelkezésünkre. Kellemetlen tud lenni, ha az első fürdés során derül ki, hogy nem férünk el a fürdőkádban, vagy esetleg nincs elég hely ahhoz, hogy a szekrényajtót kinyissuk. Gondosan mérjünk le minden bútort, szanitert és tartozékot, így elkerülhetjük a helyhiányból adódó nehézségeket!


Szerelvények és gépesítés

Ahogy az épület összes szobájának melegen tartásáról, úgy a fürdő fűtéséről is gondoskodnunk kell. Több megoldás közül is választhatunk, de ha biztosra szeretnénk menni, akkor szakértő véleményét is kérjük ki azért, hogy költséghatékony fűtést tudjunk kiépíteni. Kedvelt fűtési alternatíva a törölközőszárítós radiátor, de ma már a vékonyabb alumínium radiátor vagy padlófűtés sem ritka. Törölközőszárító radiátor esetén figyeljünk arra, hogy ne legyen folyamatosan letakarva! A törölköző kétségkívül hamarabb megszárad, viszont ilyenkor nem tudja a radiátor megfelelően fűteni a helyiséget! Lehetőségeink mérlegelésénél természetesen a ház vagy lakás fűtési rendszerét kell alapul vennünk, így kondenzációs kazán vagy hőszivattyús rendszer mellett célszerűbb padló- és falfűtésben, míg hagyományos központi vagy távfűtés esetén pedig radiátorban gondolkodni. Ha bojlert is szeretnénk, ráadásul a fürdőszobába kívánjuk felszerelni, akkor az ő helyét se felejtsük el megtervezni. Figyeljünk arra, hogy olyan helyen legyen, ami nem zavaró és nincs útban!
Abban az esetben, ha a fürdőszoba nem különül el a WC-től, és egy helyiségbe kerülnek, akkor mindenekelőtt a WC helyét érdemes meghatározni. A WC-elvezetése bizonyos ingatlanok esetén (panellakások esetén elképzelhető) korlátozott, míg a lefolyókat szinte bárhova helyezhetjük, így a fürdőkád, zuhanyzó és mosdókagyló helyét könnyebben tudjuk alakítani a WC-hez. Az elvezetésnek nemcsak a helye befolyásolja a fürdőszoba elrendezését, hanem a WC típusát is előrevetíti. Alsó kifolyás esetén álló alsó kifolyású, míg hátsó, fali kivezetésnél fali WC-ben, vagy álló hátsó kifolyású WC-ben kell gondolkodnunk. Ha tehetjük, mind anyagilag, mind a helyiség adottságainak köszönhetően, akkor válasszunk szagelszívós WC-t! Ha a helyiség szellőztetése nem kivitelezhető, akkor lehetőségünk van szagsemlegesítő WC-t beépíteni. Az ilyen típusú tartályok a kellemetlen szagokkal terhelt levegőt egy különböző szagsemlegesítő szűrőkkel ellátott egységen vezeti át, mielőtt visszajuttatja a helyiségbe. Bár a hagyományos WC-khez képest ezek kiépítése költségesebb, hosszú távon háláslak leszünk előnyeiért.


Design

Arról, hogy zuhanykabinunk, fürdőkádunk, esetleg mindkettőnk legyen, az alapterület és a mi igényeink döntenek leginkább. Ugyanez igaz a szaniterek formájával, anyagával és színével kapcsolatban is. Anyag- és színválasztásnál jó, ha tudjuk, hogy a színek eltérőek is lehetnek, ha különböző anyagon használjuk. Ez nem azt jelenti, hogy kötelező ugyanolyan anyagból készülnie a kádnak és a mosdókagylónak, és nem is kell hófehérnek lenniük, de egyeztessük a végeredményt a rendelés előtt! Csaptelepválasztás során is inkább az ízlésünk az, ami meghatározó, de törekedjünk a minőségre és a harmonizációra a fürdőszoba többi elemével, továbbá érdemes olyan típust választani, amihez biztosított az alkatrész-utánpótlás. Érdemes alaposan körbenézni zuhanykabinjaink és fürdőkádjaink között.


Hasznos információk

  • Ha tetőtéri a fürdőszoba, akkor úgy használhatjuk ki legjobban a helyet, ha a csapott tető alá helyezzük a fürdőkádat.
  • Ha kicsi a fürdő, akkor egy nagyobb tükör felszerelésével növelhető a térhatás.
  • A mosógépnek nem feltétlenül kell a fürdőszobában lennie, ha kevés a hely. A konyhába, szekrényajtóval eltakarva is beépíthető.
  • Bármilyen burkolatot is választunk akár a padlóra, akár a zuhanytálca vagy fürdőkád anyagának, a csúszásmentességre törekedjünk, mivel nagyon komoly balesetek adódhatnak a későbbiekben!
  • A fürdőkádnál érdemes fontolóra venni a kádparaván felhelyezését azért, hogy ne kelljen minden fürdés vagy zuhanyzás után a felmosórongy után nyúlni.

Tekintse meg kádparavánjaink széles választékát!

Előző
Következő

Sikeresen feliratkoztál a hírlevelünkre!

Az e-mail cím már foglalt!

Csomagajánlat

Termékváltozat választása

Módosítás
Összehasonlítás
Általános Szerződési Feltételek
és az
this is just a warning
Bejelentkezés